Archieffoto's van 1965 - 1970! Onderaan te bekijken.

Boom   Historiek   Boom

 

Voorgeschiedenis

De grond behoorde toe aan juffrouw Anna Derreveaux uit Gent. Door haar overlijden op 8 februari 1941 werd de grond verdeeld onder haar nicht en neef, aangezien juffrouw Anna kinderloos was.
Zo kregen Mevrouw Jeanne-Emilie-Marie-Cesarine-Marguerite Derreveaux, zonder beroep en weduwe van de Heer Pierre Delva wonende te Kortrijk en de Heer Louis-Jean-Alphonse-Joseph-Marie Derreveaux, zonder beroep en wonende te Gent het erfgoed op 19 juni 1941 in handen.
Landbouwer Joseph Vanderstichelen uit Sint-Eloois-Vijve zelf, mocht op de grond blijven boeren.
Pas in 1964 werd de grond aan GROBOCO " Grond-Bouw Compagnie" gevestigd te Brussel doorverkocht.

 

Verkaveling

De gronden maakten deel uit van een verkaveling waarvoor de gemeente Sint-Eloois-Vijve op 20 juni 1964 een vergunning afleverde.

verkavelingOp 30 september 1964 werd de grond goedgekeurd door een landmeter.
En vanaf 1965 werden de verschillende percelen te koop gesteld. De Sparrentuin werd   een zijstraatje van de Desselgemstraat, die nu de Schoendalestraat heet.

 

Zo kwamen de allereerste inwoners, Gilbert en Marie-Thérèse (nr.6) hun intrede doen in maart 1966. Ze woonden ruim 1 jaar alleen in de Sparrentuin. Alles was toen nog groen en blank. Zelfs de riolering was nog niet doorgetrokken, laat staan dat er al een verharde rijweg was.

Op het eind van de straat, naast de huizen nr. 33 en nr.36 was er lange tijd een weide met koeien van Boer Vandaele. Later verhuurde boer Vandaele zijn stuk aan Van Geersdaele die er zijn paarden op zette met bijhorende paardenpiste.
Sinds 2004 werd deze grond in percelen verkocht en staan er nu al een zes-tal huizen op.

 

Voetpaden

Op 15 december 1971 werden er opmetingen en ramingen gedaan om in de Sparrentuin een voetpad aan te leggen.

gazet 1972Van 10 juni tot en met 24 juni 1972 stond de bouwvergunning van het aan te leggen voetpad in de gazet "Bouwkroniek".

Pas op 24 oktober 1974 zijn de werken aan de voetpaden begonnen en werden ze definitief op 16 december van hetzelfde jaar afgeleverd.

In de jaren '90 werd de stoep bij de even huisnummers van de straat heraangelegd. Omdat ze de asfaltbeton moesten openbreken voor het leggen van de gasleidingen, besloot de gemeente deze volledig uit te breken en de stoep her aan te leggen met tegels.

 

Na lang zagen bij de gemeente werden in 2005 (geschatte datum) ook de voetpaden bij de oneven huisnummers in de straat heraangelegd. De asfaltbeton, die enorme putten en bulten vertoonde, werd uitgebroken en vervangen door een deftige grijze stoepklinker. Ook werden er onder de stoep gasleidingen getrokken.

 

Straatbelevingen

In de jaren '70 - '80 kwamen hier allemaal jonge gezinnen in de Sparrentuin wonen en er werd toen heel wat gefeest. Bijna iedere weekend was er wel een reden om te feesten, de ene bracht de hapjes mee, de andere de drank en wanneer het heel warm was, waren er ijsjes voor de afkoeling. Naar het schijnt was het een leuke tijd. Wanneer er iets nieuws aangekocht werd, groot of klein, moest het ingewijd worden met een feestje.

Zo was de straat ook één speeltuin voor de jonge kinderen.
De jongens konden naar hartenlust voetballen op de braakliggende grond naast Georges en Annie. (waar nu het huis van Mario en Sascha staat)
Wanneer het "De Ronde van Frankrijk" was, reden de jongens rondjes in de straat.

De meisjes deden het veel kalmer aan.

Bij de "Historiek-foto's" vindt u foto's van de jeugd van toen.
Zo ondermeer een foto van in totaal 23 kinderen uit de Sparrentuin die staan te wachten op de schoolbus. En allemaal hebben ze les gehad in het 5de leerjaar van juf Bernice, die nog steeds in de Sparrentuin nr.10 woont.

In 1972 werden er maar liefst 7 baby's geboren, 5 meisjes en 2 jongens: nl. Mieke Ranson, Nele Seynaeve, Natalie Vernackt, Delphine Lerouge, Sabrina Six, Kris Carlier en Claude Debel.

 

Ook bij de bewoners vind je foto's van vroeger

 

De volgende generatie

Terwijl de kinderen van de jaren '70 pubers werden, was het de beurt aan de volgende generatie om de straat te gebruiken als speelplein. De vaste bende waren: Frederick (nr.36), Frederik (nr.11), de kinderen van Luc en Connie (nr.30), Andy en Davy van Mia (nr.53) en nog andere kinderen van de wijk.
Zij hadden toen een kamp gebouwd op 't einde van de straat in de gracht naast de paardenweide van Van Geersdaele die er toen nog was - waar nu de nieuwe huizen nrs. 127 – 129 - 131 staan.
Ook hadden ze op het stuk grond van nr.15, een tuinhuisje gebouwd als kamp.

Wanneer zij uitgespeeld waren, nam de volgende generatie die kampen over: Liesje (nr.13), Julie (nr.59), Sofie (nr.36), soms Sofie (kleinkind van Gilbert en Marie-Thérèse – nr.6), Nicky en Jorg (achterneefjes van Liesje en kleinzoon van André en Cecile (nr.26) die Liesje altijd oma en opa noemde). Jorg kwam elke woensdagmiddag spelen bij zijn oma en opa, en dan gingen ze samen ravotten.

 

Wordt vervolgd!!

 

naar boven          terug